Mühendislik fakültesinde “Lineer Cebir” dersi alanlar dijital fotoğraf makinelerinde, mobil kameralarda vs. matrislerin kullanıldığını duymuşlardır. Tabi ki bu ders aklımızda oluşan “Nasıl?” sorusunu cevaplamaz…
Geçen hafta resim dosyalarıyla ilgili bir araştırma yaparken, matis-fotoğraf ilişkisi mantığını da içeren bir yazıya denk geldim. Bahsettiğim yazı, doğrudan bu konuyla ilgili olmasa da temel ilişkiyi çıkarmak zor olmadı. Lafı çok uzatmadan giriş yapayım.
Fotoğraflar piksellerden oluşur: Bilgisayarınızın ekran ayarlarını kurcalarken veya fotoğraflarınızın ayrıntılarını incelerken “1280 × 1024”, “1920 × 1200” gibi değerler görmüşsünüzdür. Bu değerlerin birimi pikseldir ve boyut ifade etmek için kullanılır.
Örneğin, 1280*1024 piksellik bir fotoğraf düşünün:
Yan yana 1280; alt alta 1024 piksel vardır bu fotoğrafta.
1280 sütun, 1024 satırdan oluşan bir matris olarak ifade ederiz.
Yukarıdan anlaşılacağı üzere, pikseller hayali matrisimizin birim hücreleridir.
Sihirli cümlemiz: Fotoğraflar piksellerden oluşur, pikseller hayali matrisimizin birim hücreleridir.
Dijital fotoğraf makinesi, gördüğü manzaraya göre matristeki hücreleri(pikseller) renklendirir. Bu pikseller çok sayıda olduğu için uzaktan baktığımızda bu pikseller bütünü bir fotoğraf olarak görünür aslında çok yakına gittiğinizde küçük küçük kareler olduğunu ve her karenin bir renk olduğunu göreceksiniz.
Daha iyi anlaşılması için bir görsel üzerinden anlatayım,
Yukarıdaki görselde her kareyi bir piksel olarak kabul edin, 10*10 piksellik bir fotoğrafımız olmuş oluyor. Görselde sadece iki pikseli renklendirdim örnek olsun diye, diğer karaleri de örnekteki gibi renklendirerek hayal gücünüze göre herhangi bir nesne çizebilirsiniz. Piksel sayısı ne kadar çok sayıda olursa çiziminiz o kadar gerçekçi/detaylı olur. Burada 10*10=100 değil de 100*100=10000 kare olsaydı çizdiğiniz nesneyi daha detaylı çizebilirdiniz.
Aşağıdaki fotoğraflarda piksel sayısı – detay arasındaki ilişkiyi daha rahat görebilirsiniz:
Dijital fotoğraf makineleri de tıpkı yukarıda anlattığım gibi çalışıyor, gördüğü manzaraya göre her pikseli renklendiriyor. Biz bu pikseller topluluğuna uzaktan baktığımızda bir fotoğraf görüyoruz. Aslında o fotoğraf pikseller bütünüdür, yakınlaştırarak bunu gözlemleyebilirsiniz, sadece renkli karelerden oluştuğunu göreceksiniz.
Leave a Reply