Fotoğraf – Matris İlişkisi yazısında piksellerden bahsetmiştik. Pikseller renklendirmeleri tutan fotoğraf birimleriydi. Peki, pikseller bu renkleri hafızasında nasıl tutuyor?
Hocam işte 1 0 1 0 larla değil mi 🙂
Bilişim alanında sorulan soruları anlamaksızın yukarıdaki cevabı veren arkadaşlarıma selamlar 🙂 bu sefer yanılmadılar(aslında hiçbir zaman yanılmıyorlar 😉 ). Gerçekten de her piksel 24 bitlik bir değere sahiptir ve bu değer ona rengini verir.
Fotoğraf-Matris İlişkisi yazısında örnek bir pikseli gösterirken renk kodu için yanına “71ffdf” gibi bir değer yazmıştım. Bu ifade hexedecimal(on altılı sayı sistemi) bir ifadedir. Hexedecimal ifadeyi binary ifadeye çevirmek kolaydır. Eğer bilmiyorsanız, işinize yaramayacağını düşünüyorsanız bile “genel kültürdür” bakış açısıyla gözatıp en azından aşina olun derim.
“71ffdf” ifadesindeki her harf/rakam 4 bit değerindedir. Yani bu ifade toplamda 6*4=24 bit değerindedir. Dolayısıyla, bir piksel 24 bit değerindedir. Bu 24 bit değeri içerisinde R(ed), G(reen) ve B(lue) için 8 er bitlik değerler vardır. Aşağıdaki görselde anlattıklarımızı özetleyelim:
Görselde red, green ve blue için bit değerleri elde ettik. Görselde de ifade ettiğim üzere red, green ve blue bitlerinin son 3 bitinde yapılan değişiklikler insan gözü tarafından algılanamayacak ton değişiklikleridir.
Bazen kötü niyetli kişiler, bu bitleri amacının dışında kullanarak kendi dosyasını bu bitlerle taşıyabiliyor. “Steganography” anahtar kelimesiyle daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Peki sorumuza gelelim, pikseller masum mu? Tabi masum be, masum olmayan bilinci dahilinde kötülük yapan insandır… (lafımı da yaptım, yazıyı bitirebilirim 🙂 )
Leave a Reply