Linux kullanmama ve Linux’u daha çok öğrenmeyi istememe rağmen ara sıra Windows ile bazı testler yapmam gerekebiliyor, bunları da paylaşmak istiyorum. Aslında tamamen farklı amaçlar için Windows sunucu kuruyordum ancak geçen sene okuldaki laboratuvarlar için istenmişti ve orada da kurulumu biz yapmıştık; aklıma geldi ve başlığı genelleyerek böyle seçtim. Bizden sonrakilerden isterlerse kılavuz olsun.

Hedefimiz Nedir?

Laboratuvarlar çok kullanıcılı; kullanıcıların bilgisayar üzerinde kısıtlı yetkileri, kullanıcılara ait özel dizinler olmalı, istenildiği zaman tüm kullanıcıların Masaüstüne bir kısayol oluşturulabilmeli… Bunların hepsini tek bir bilgisayardan kontrol edebilmeliyiz.

Sunucu Nedir?

Sunucu ( Server), herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara, sistemlere paylaştıran ve dağıtan donanım veya yazılıma verilen genel isimdir. En önemli nokta ise sunucuların bir bilgisayar ağına bağlı olması. Yapısal olarak sunucuların, sorunsuz çalışmak üzere yüksek konfigrasyonda imal edilmiş, güvenilir, çoklu kullanıcıya hizmet eden bilgisayar sistemleridir. Örneğin bir bir kurumda bütün bilgisayarları ve kullanıcıları denetleyen bir sunucu olabilir buna Domain Sunucu, şirkette dosya paylaşımlarını dağıtan deneteleyen yetkilendiren bir sunucu olabilir buna Dosya Sunucu (File Server) denir.

Kaynak

Neden Windows sunucu tercih ettik?

Laboratuvar ortamında kullanıcıların bilgisayarları için okul yönetimi tarafından Windows işletim sistemi tercih edilmişti ve bu bilgisayarları yönetebilmek için Windows sunucu kullanmamız gerekti.

Adım Adım Kurulum:

NOT: Linkler kırılmış, en alttaki bağlantıdan kurulum görüntülerini toplu indirebilirsiniz.

  1. Windows Sunucu Kurulumu
  2. Windows İstemci Kurulumu : “Tüm bilgisayarlara nasıl kurulum yapacağız lan? Tek tek format atıp programları kur falan o ooo” diyeniniz varsa biraz araştırın bu problemin farklı çözüm yöntemleri mevcut. Bizim yöntemimizin anahtar kelimeleri: sysprep ve imaj
  3. Sunucu ve istemcilere statik ip atayın!
  4. Sunucuyu yapılandırın ve istemcileri bağlayın.
  5. Kurcalayın 🙂

Ekran görüntülerini toplu şekilde indirmek için tıklayınız.

Altertnatif bağlantı için tıklayınız.