Bu hafta “Akademik Bilişim 2017” etkinliği için Aksaray’a gittik. Henüz yola çıkmadan endişem başlamıştı, doğaçlama ve rastgelmeyle Ubuntu kullanmasını öğrenmiştim. “sudo” komutu ve “force” parametresi bana iyi hissetiriyordu 🙂 sistemin mantığını öğrenmek istiyordum ancak eğitmenden çok korkuyordum. Ve ayrıca birçok arkadaşımı da çağırmıştım, onların da hoşuna gitmeliydi. Neyseki sınıfa “Barış BÜYÜKAKYOL” girdi, adam öyle bir “Özgürlük”, “Özgür Yazılım” anlattı ki… Kurs bitti gece eve döndüm sabaha kadar Debian kurmakla uğraştım.

Neden Debian yüklediğimi Barış Abi’den dinleyelim: “Ubuntu, ilk defa Linux kullanacaklar için iyi bir tercih, Ubuntu ile tecrübeler edindikten sonra belli bir seviyeye gelirsiniz ancak o seviyeden sonra gelişmenizi yavaşlatır veya duraklatabilir. Bu sebeple temel bir dağıtım olan Debian kullanırsanız daha hızlı gelişirsiniz.

Ayrıca, bilgisayarınızda kolay alternatifler(Dual Boot Windows, özgür olmayan yazılımlar…) barındırırsanız bu durum da sizi en iyi ihtimalle yavaşlatır hatta gelişmenizi durdurabilir. Bu yüzden mümkünse kolay alternatifleri ortadan kaldırın, hatta bozuk bir donanım/yazılım ile başlamak sizin için çok daha faydalı olacaktır.”

Barış Abi’den 4 günlük bir Linux 101 eğitimi almak sizi Ubuntu’dan Debian’a terfi edecektir 🙂 ben o cesareti ve bilgiyi aldım.

Bu geçiş ile neler öğrendim hem bunları yazmak için hem de benden sonra geçiş yapmak isteyenlere Türkçe kaynak olması için bu yazıyı yazıyorum. Umarım faydalı olur.

Debian 64 bit ISO : İndirmeyi Başlat

Benim bilgisayarımın üreticisi MSI, bilgisayarı yeni aldığımda cihazlarının sadece Windows ile uyumlu olduğunu iletmişlerdi, bu sebeple Linux sistemlerde çıkan problemlerde destek vermiyorlar. – Aslında bu iyi bir şey, şu an destek vermedikleri için seviniyorum. En ufak yazılımsal veya paket eksikliğinden kaynaklı bir problemde servise gönderir 2 hafta beklerdik 🙂 –

1. Kurulum Sırasında Kablosuz ve Ethernet Kart Sürücülerinin Yüklenmemesi

Detect Network Hardware


Some of your hardware needs non-free firmware files to operate. The firmware can be loaded from removable media, such as a USB stick or floppy.

The missing firmware files are : iwlwifi-3160-9.ucode  iwlwifi-3160-8.ucode

If you have such media avaliable now, insert it, and continue.

Load missing firmware from removable media? (Yes | No)

Kırmızı font ile belirttiğim yerleri not edin. (Bu kısım sizde farklı olabilir.)

Açıklamada da ifade ettiği üzere eğer bu özgür olmayan sürücü yazılımlarına ait bir yükleme medyanız varsa bunu kullanarak kuruluma devam edebilirsiniz. Eğer herhangi bir kurulum medyası yoksa “No” seçeneğiyle devam edin. Daha sonraki adımlarda ağ ayarlarını yapılandırmadan devam etmek zorundayız.

jxl2zr

Kurulum, ethernet ve kablosuz kartları tanımadığı için ağ ayarlarını otomatik olarak tamamlayamayacaktır. Devam ederek bir sonraki adıma geçin.

2ngkaq

Ağ ayarlarını daha sonra yapılandıracağımız için en alttaki seçenekle devam ediyoruz. Daha doğrusu sürücüleri kurduktan sonra yapılandırmalar otomatik yapılacaktır.

Aşağıdaki gibi ek paketler için CD/DVD veya internet bağlantısı isterse, “No” seçeneğiyle devam edin.

zmgv4a

o0bzvm

Kurulum bittikten sonra sistem yeniden başladığında, internet bağlantısı için sürücüleri yüklememiz gerekiyor. Bu adımda internete çıkış yapabilen bir cep telefonu veya bilgisayara ihtiyacınız var. Sürücüleri indirdikten sonra, bilgisayarımıza atarak kurulumu yapacağız.

Kurulum sırasında not aldığımız sürücü ismini (yukarıda kırmızı font ile belirttiğimiz yer) internette aratarak gerekli dosyaları indirin.

lz9e80

Sürücüyü arama motorlarından herhangi biriyle arıyoruz. İlk iki sonuç dikkatimi çekti, ikisini de inceliyoruz.

d8y0aq

Arama sonuçlarında ikinci sıradaki sonuç içerisinde aradığımız dosyaları buluyoruz. Şimdi indirelim.

kgvjom

Sayfanın en altında “Download firmware-iwlwifi” başlığı altında “Mimari” seçeneğinin altındaki “all” bağlantısından sunucu seçimine yönlendirilirsiniz. Sunucu seçerek indirmeyi başlatın.

İndirme işlemi bittikten sonra, “İndirilenler” klasörünüze “.deb” uzantılı bir dosya inecektir.

dpkg -x ~/Downloads/ .

komutuyla dosyaları bulunduğunuz konuma çıkarın. Çıkan dosyaları inceleyin, ihtiyacınız olan yani kurulumda bizden istediği dosya / dosyaları bulun “/lib/firmware/” dizini altına kopyalayın ve sistemi yeniden başlatın.

cp ~/Downloads/lib/iwlwifi-3160-9.ucode /lib/firmware/

Yukarıdaki komutu girmeden önce “su -” komutuyla “root” olmanız gerekte.

Kopyalama işlemi bittikten sonra, sistemi yeniden başlattığınızda sürücüleriniz tanınacaktır.