Mikroişlemci dönem ödevi için düşündüğümüz temel, basit bir Arduino projesi.

Amaç : İnsan kaynaklı gemi kazalarını minimuma indirmek. İki geminin çarpışması, yüzeye yakın tehlikeler…

Neden?

Gemi kazalarının sayısı az olmasına rağmen, ciddi zararlara sebep olurlar.

  • Gemi kazaları yüksek maliyete sebep olur.
  • Çevre kirliliğine sebep olur.. Petrol vs.
  • Mürettebat kaybı istenmeyen bir durum.

Nasıl?

o0x22b

Gemilerin önüne konulacak olan su altı ve su üstü sensörlerden gelen değerlere göre gemi motorları kontrol edilecek.

Tehlikenin yakınlığına göre motorlar duracak veya tehlikeden uzaklaşacak yönde(ters) dönecek. Tehlike olmadığı durumlarda ise ileri yönde dönecek. Ve elbette sesli/ışıklı uyarı sistemiyle birlikte.

Mürettebat dilediği zaman sistemi devre dışı bırakabilecek.

titaARM ismi?

“RMS Titanic” adlı gemiyi mutlaka duymuşsunuzdur. Tarihin “en”lerinden birisidir. Buzdağının farkedilememesi sonucu çarpışma gerçekleşmiş ve gemi yaklaşık 3 saat içinde batmıştır.

Elektronik alanında PIC programlama denilen bir olay var ve bu programlamayla da projeler geliştirilebiliyor. Bu proje PIC programlama ile geliştirilseydi eğer “TitaPIC” ismiyle anılması muhtemeldi 🙂 biz ise projeyi ARM tabanlı bir mikroişlemciyle planladığımız için “TitaPIC” ismini değiştirerek “TitaARM” demek istedik. Ancak projeyi ARM bir işlemcide hiç tamamlayamadık 🙂 (2022 düzeltme)


TEKNİK SUNUM

Projemiz biraz hayaller / hayatlar oldu. “direnc.net” üzerinden sipariş ettiğimiz “Su altı mesafe sensörü”  yerine tarafımıza haber verilmeden alternatif ürün gönderildi (beyefendilerin elinde kalmamış!). Gönderilen ürün ise su altı için uygun değildi, su altına uygun hale getirmek için yöntemler bulmuş olsak da bu defa da sensörün bozuk olduğunu farkettik. Bu sensörleri Türkiye’de satan başka bir firma da bulamadığımız için projenin su altı tarafı iptal edildi. Projeye su altı sensörü de eklemek isteyen olursa JSN-SR04T koduyla yurt dışından sipariş edebilir hem de yaklaşık 3 4 kat daha ucuz bir fiyata.

Örnek Sunum: 

[slideshare id=70579198&doc=mikrounalfaruk-170101184219]

Rapor:

[slideshare id=70579283&doc=titaarmproject-170101185302&type=d]

Çalışır Hali:

Kaynak Kodlar, Malzemler ve Kurulum için: GitHub