4. Hafta için verilen ödev, sıcaklığa göre ekrana çıktı veren bir uygulama. LM35 ile aldığımız değeri anlamlandırıp sıcaklığa çevireceğiz ve sıcaklık değerine göre soğutucu veya kalorifer çalıştıracağız. Daha önce LCD kullanmadığımız için, arduinonun kendi içerisindeki LCD örneğini inceledim. İlk hedef LCD ye herhangi bir veri yazdırmak.

Adım adım hedeflerimiz:

  1. LCD ye herhangi bir veri yazdırma,
  2. LM35 ile sıcaklık değeri alma,
  3. LM35 ile aldığımız sıcaklık değerini LCD ye yazdırma.

Bu arada rapora buradan ulaşabilirsiniz : Rapor 4

LCD temel örneğe ulaşmak için : Dosya – Örnekler – LiquidCrystal – Display yolunu takip ediniz.

Tabi önce LCD bağlantılarını yapalım 😀 Aşağıdaki çizimden bağlantılara bakabilirsiniz. Kablo karmaşasını engellemek için çizimi renklendirsem de hala karmaşık duruyor kabul ediyorum 🙂

d836ll

Çizim çok karışık geliyorsa tablodan bakarak da bağlantıları yapabilirsiniz.

LCD PİN ARDUİNO PİN
1 Toprak
2 5v
3 Pot
4 12
5 Toprak
6 11
7
8
9
10
11 5
12 4
13 3
14 2

Bağlantıları sağladıktan sonra, temel örneği arduinoya yükleyerek bağlantılarınızı test edebilirsiniz. LCD bağlantılarınız doğruysa, LM35 ile sıcaklık değerini alıp LCD ye çıktısını verelim.

Bunun için yapmamız gereken, LM35 in iki uç bacağından birini 5v pinine diğerini toprağa; orta bacağını ise A0 pinine bağlamak. Böylece A0 pininden 0-1023 arası veri elde edeceğiz. LM35 santigrat başına 10 mV değişkenlik gösterir. Şimdi yapmamız gereken, gelen 0-1023 arasındaki değeri mV cinsinden gerilime çevirip ardından 10mV değerine bölerek sıcaklığı hesaplayacağız. Daha detaylı bilgi için LM35 kılavuzuna bakabilirsiniz.

LM35 ten veri aldığımıza göre son adım olan LCD ye bu veriyi yazdırmamız gerekiyor. LM35 ten gelen değeri bir değişkene atayıp lcd.print(degisken); komutuyla LCD ye çıkış alabiliriz.

Kodun tam haline buradan ulaşabilirsiniz: LM35 ile Sıcaklık Ölçme ve LCDye Yazdırma